Este foarte simplu sa configurezi un router Wi-Fi, deoarece procesul nu diferă semnificativ între diversele modele de routere, indiferent dacă este vorba despre branduri precum TP-LINK, Tenda sau cele oferite de DIGI. Cu toate acestea, există câteva aspecte care necesită o atenție sporită.
Fiecare router dispune de un set de funcționalități și meniuri în panoul de configurare, dar esențialul este să te asiguri că fiecare pas efectuat în procesul de configurare duce la o conexiune stabilă și sigură, chiar dacă poate părea tentant să explorezi toate funcțiile din panoul de control.
Indiferent dacă folosești un computer, un smartphone sau o tabletă, procedura de bază pentru configurarea unui router rămâne aceeași. Cu toate acestea, este crucial să fii metodic, concentrat și să urmezi pașii cu atenție pentru a obține rezultatele dorite.
Pentru a configura un router, primul pas implică accesarea panoului de administrare web prin intermediul unui browser. În mod recomandat, începe prin conectarea cablului Ethernet la computer, ceea ce te va ajuta să identifici mai ușor adresa IP a routerului pentru setări.
După această conexiune, în sistemul de operare Windows, deschide Command Prompt (poți să-l găsești în meniul Start sau apăsând combinația de taste Windows + R, scrie ‘cmd’ sau ‘cmd.exe’ în caseta de comandă Run și apasă Enter). Apoi tastează ‘ipconfig’, iar adresa IP a routerului va fi afișată sub „Default Gateway”. Pentru utilizatorii de macOS, deschide Terminal (poți face acest lucru apăsând Command + Space Bar pe tastatură, scriind „Terminal” în câmpul de căutare și apăsând Return) și folosește comanda ‘netstat -nr | grep default’ pentru a găsi adresa IP.
Pe dispozitivele Android, dacă te-ai deja conectat la rețeaua WiFi predefinită creată de router pentru configurare, mergi la ‘Setări > Retea și Internet > Wi-Fi’, apoi atinge pictograma de setări a rețelei la care ești conectat. În secțiunea ‘Avansate’, vei găsi adresa IP sub ‘Gateway’. La fel, pe iPhone și iPad, mergi la ‘Setări > Wi-Fi’, apasă pe iconița de informații lângă rețeaua conectată și vei găsi adresa IP.
Odată ce ai identificat adresa IP, introduce-o în bara de adrese a browserului tău preferat. Veți fi redirecționat către panoul de configurare al routerului. În funcție de model, este posibil să fie necesar să setezi o nouă parolă sau să folosești una predefinită împreună cu un nume de utilizator, cum ar fi ‘admin/admin’ sau ‘admin/password’. Aceste credențiale sunt de obicei afișate pe un autocolant de pe router sau în documentația acestuia.
Cum să configurezi un router WiFi
Utilizează procedura ghidată (dacă e disponibilă), pentru setările de bază, care apare automat;
Verifică și configurează setările LAN în tabul „Rețea locală/LAN”;
Accesează „Internet/Bandă largă” pentru setările de conexiune la internet;
În „Wi-Fi/Wireless,” setează numele rețelei și parola;
Configurează port forwarding în secțiunea „NAT/Port Forwarding/Virtual Server”;
Setează opțiunile de securitate în tabul „Securitate”. Deci, prima dată ai accesat deja interfața web a routerului după ce ai stabilit o conexiune între router și dispozitivul tău.
Mai departe, în cazul în care ești la prima interacțiune cu internetul prin router, s-ar putea să fii nevoit să alegi (nu e neapărat, dar poate) furnizorul de servicii internet, viteza contractată și tipul de conexiune, fie ea FTTH, FTTC/VDSL sau ADSL.
Credențialele de acces pot fi necesare aici, așa că asigură-te că le ai la îndemână. Uneori, ISP-ul oferă o pagină specială pentru înregistrare sau îți oferă în contract datele de conectare; nu ezita să completezi câmpurile solicitate. Desigur, unele setări pot părea asemănătoare pe diverse modele de router, dar nu te lăsa păcălit. Diferența poate fi în detaliile fine.
De exemplu, în secțiunea „Rețea Locală/LAN” poți face ajustări privind DHCP și alocarea de adrese IP. Dacă vrei să fii mai fancy, configurează manual adresele IP pentru dispozitivele de bază din rețea, precum serverul media sau imprimanta.
Accesează „Internet/Bandă Largă” pentru a te asigura că routerul se comportă cum trebuie în materie de viteză și stabilitate. Nu ignora parametrii QoS (Quality of Service) dacă vrei să optimizezi viteza pentru streaming sau gaming.
Iar acum, Wi-Fi. Cel mai bine este să schimbi numele și parola rețelei. Experimentează cu canalele disponibile; un canal mai puțin aglomerat poate aduce un boost de performanță. Iar dacă ai nevoie de un pic de extra securitate, încearcă să setezi WPA3, dacă routerul permite.
2 thoughts on “Cum sa configurezi un router Wi-Fi”