Dacă te afli în căutarea unor titluri de filme romanesti de pe Netflix, atunci ai nimerit în locul potrivit. În acest articol, am alcătuit o listă de douăzeci de filme din diverse genuri – comedie, dramă, thriller și altele – pentru a-ți facilita găsirea unui film care să-ți atragă atenția.
Ceea ce facem diferit aici este că îți oferim recomandări bazate pe preferințele noastre personale, astfel încât să descoperi mai mult decât o simplă listă de titluri de filme românești disponibile pe platforma Netflix.
Deși filmele românești nu sunt întotdeauna la fel de populare ca producțiile de la Hollywood, ele ascund povești extrem de interesante, în special cele vechi.
Noi credem cu tărie că ar trebui să susținem cu pasiune actorii din țara noastră, într-un domeniu în care obținerea notorietății este o provocare reală. În realitate, România are actori contemporani talentați, însă, din păcate, nu toți primesc recunoașterea pe care o merită.
Așadar, aici ai o selecție de 20 de filme romanesti de pe Netflix pe care le recomandăm cu încredere și pe care considerăm că trebuie să le vezi.
Oh, Ramona!
Sub regia talentatei Cristina Jacob, comedia romantică intitulată „Oh, Ramona!” a luat naștere în anul 2019, inspirată din romanul lui Andrei Ciobanu, publicat în 2015.
Această adaptare cinematografică explorează evenimentele din viața personajului principal, care nu este altcineva decât însuși autorul cărții, în căutarea lui adevăratei iubiri în tumultuoasa perioadă a adolescenței. Filmul a avut premiera în luna februarie a anului 2019 și a fost lansat pe platforma Netflix la data de 1 iunie a aceluiași an.
Poziția copilului
„Poziția copilului” este o remarcabilă dramă românească lansată în 2013, regizată cu pricepere de Călin Peter Netzer și produsă de Ada Solomon. Intriga se învârte în jurul lui Barbu, care, în timp ce conducea cu viteză excesivă, se implică într-un tragic accident în care moare un copil.
Familie lui Barbu depune eforturi considerabile pentru a-l proteja de consecințele legale ale acestui incident devastator. Filmul a fost onorat cu prestigiosul premiu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2013, câștigând și titlul de cel mai bun film la Festivalul de la Namur în același an.
Selfie
Filmul Selfie a apărut în anul 2014, ajungând cel mai popular film românesc din acel an. Acesta are ca premisă o excursie spontană la mare, organizată de 3 fete, chiar cu 2 zile înainte de examenul de bacalaureat. Filmul a fost vizionat de 87.288 de spectatori în cinematografele din România și a fost atât de îndrăgit, încât Cristina Jacob a decis să lucreze și la o continuare.
Charleston
„Charleston” este un film regizat de Andrei Crețulescu, cu Șerban Pavlu și Radu Iacoban în rolurile principale. Povestea se concentrează pe doi bărbați care au avut relații cu aceeași femeie, unul dintre ei fiind soțul ei, iar celălalt amantul. Când femeia moare în mod neașteptat, cei doi bărbați se întâlnesc și se confruntă cu realitatea tragică.
Balanța
Balanța este un film românesc din anul 1992 care prezintă povestea unei tinere absolvente în timp ce luptă contra societății din ultimii ani ai perioadei comuniste. Începând cu anul 2020, filmul a fost lansat și pe platforma de streaming Netflix, care prezintă o versiune restaurată a filmului regizat de Lucian Pintilie.
Coborâm la prima
„Coborâm la prima” este un film românesc din 2018 care adună persoane din medii diverse și cu probleme diferite. Un vagon de metrou se oprește între stații, iar timpul de staționare se prelungește din ce în ce mai mult.
În interiorul acestuia se regăsesc foarte multe persoane care provin din lumi opuse: un preot, un fost deținut, un cuplu certăreț, o mamă cu un copil care suferă de autism, și alții. Pe măsură ce problema întârzie să se rezolve, aceștia încep să interacționeze și să își împărtășească poveștile de viață.
Love Sorry
„Love Sorry” este o comedie regizată de Iura Luncașu. A avut premiera pe platforma de streaming în noiembrie și a devenit rapid unul dintre cele mai vizionate filme în România.
Povestea urmărește o vedetă de renume care sosește în orașul unde locuiește Ramona, una dintre cele mai mari fane. Aceasta depune eforturi disperate pentru a-l cunoaște, implicându-și și cele trei prietene în această aventură extraordinară.
Ana, mon amour
„Ana, mon amour” este un film regizat de Călin Peter Netzer, lansat în 2017. Inspirat din romanul „Luminița, mon amour” scris de Cezar Paul-Bădescu, acest film îi are în rolurile principale pe Diana Cavallioti și Mircea Postelnicu, care formează un cuplu. Pelicula explorează relația lor care începe să se deterioreze, capturându-i pe amândoi într-un vârtej de sentimente contradictorii.
Ghinionistul
„Ghinionistul” este o comedie romantică românească din 2017, cu Vlad Logigan în rolul principal, interpretându-l pe Robert Afuza.
Personajul principal, Robert, este un tânăr care pare să fie ghinionist și se confruntă cu numeroase obstacole pe parcursul călătoriei sale către un important casting. Regizat de Iura Luncașu, acest film oferă momente comice și o distribuție variată.
America, venim!
Un film cu Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica și Ion Sapdaru, acesta urmărește povestea unei trupe locale de teatru din România care își dorește cu ardoare să ajungă în America, considerată țara tuturor posibilităților.
Odată ajunși în New York, aceștia se întâlnesc cu un impresar care le promite actorilor renumele mult visat. Cu toate acestea, în cele din urmă, drumul spre faimă se dovedește a fi mai dificil decât și-au imaginat, provocând o serie de întâmplări neașteptate.
Tatăl mută munții
Un film românesc plin de suspans, cu accente thriller, în care actorii Adrian Titei, Elena Purea și Judith State ne poartă prin povestea unui tată determinat să-și găsească fiul dispărut în timpul unei drumeții montane.
Fost ofițer de informații, el este hotărât să facă tot ce-i stă în putință pentru a-și recupera fiul, iar pentru asta va trebui să depășească orice obstacol, chiar dacă va fi nevoit să mute munții din loc.
Complet necunoscuți
Un film cu Anca Dumitru, Ada Gales, Andreea Grămoșteanu și Leonid Doni în distribuție, care explorează povestea unui grup de prieteni ale căror destine se schimbă într-un mod neașteptat într-o seară, atunci când decid să-și împărtășească public toate mesajele și apelurile primite pe telefoanele lor începând de la un anumit moment.
Pe măsură ce secretele ies la iveală, întreaga situație devine din ce în ce mai tensionată. Chiar dacă este un remake al unui alt film cu aceeași intrigă, acesta mi-a plăcut foarte mult.
Dimineața care nu se va sfârși
Un film românesc emoționant, cu Ela Ionescu, Raluca Dacin și Mihai Stănescu în distribuție, care explorează povestea unei femei plecate în străinătate și silită de circumstanțe să se angajeze în prostituție pentru a-și ajuta familia. Cu toate acestea, o revelație neașteptată schimbă radical cursul vieții sale și o conduce spre o redescoperire a credinței și o reconsiderare a valorilor morale.
Investitorii
Această comedie românească este cu adevărat savuroasă, iar când distribuția include nume precum Codin Maticiuc, Cosmin Natanticu și Andrei Mateiu, te poți aștepta la momente amuzante garantate!
Filmul urmărește povestea a trei prieteni care, după ce își pierd slujbele la o fabrică, decid să plece împreună într-o escapadă la București și să pună bazele unei afaceri mari. Cu toate acestea, se vor confrunta cu realitatea că lucrurile nu vor decurge deloc așa cum și-au planificat.
Soldații. Poveste din Ferentari
Acest film românesc se bazează pe romanul cu același nume scris de Adrian Șchiop, și, într-o surpriză plăcută, însuși autorul, Adrian Șchiop, joacă un rol în el, alături de Vasile Pavel și Ștefan Iancu.
Povestea urmărește un antropolog care se vede nevoit să-și termine teza într-un cartier sărac și, în acest proces, intră într-o relație neobișnuită cu un fost pușcăriaș. Interesul patologic pe care omul cu trecutul în închisoare îl manifestă asupra personajului principal adaugă un element intrigant poveștii.
O lună în Thailanda
Acest film românesc, care combină elemente de comedie și romantism, prezintă o poveste emoționantă despre un tânăr care ia o decizie surprinzătoare: să-și părăsească iubita chiar în seara de Revelion, fiind convins că fosta lui iubită este cu adevărat aleasa inimii sale. Mi-a plăcut acest film, în special datorită cadrelor interesante și dialogului efervescent.
Pup-o, mă!
Acest film de comedie extrem de bun prezintă povestea a trei ciobani singuratici și puțin disperați care încearcă să sărute posibile partenere, bazându-se pe un obicei străvechi, în speranța de a-și găsi soțiile cu care să-și petreacă viața. Deși pare o sarcină simplă, eroii acestui film demonstrează că, de fapt, nimic nu este mai dificil decât să săruți o fată.
Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor
Acest film românesc dramatic și profund, cu multe straturi care se dezvăluie pe parcursul său, îi are în distribuție pe Ana Radu, Șerban Pavlu și Florin Zamfirescu.
Povestea urmărește un pădurar văduv care luptă pentru custodia fiicei sale adoptate. Cu toate acestea, din cauza lipsei de bani, este nevoit să recurgă la afaceri ilegale pentru a face acest lucru posibil. Filmul explorează limita la care poți merge pentru a avea grijă de cei dragi
Câini
Acest film românesc este o dramă intensă, întunecată, sobră și plină de violență, cu Dragoș Bucur, Gheorghe Visu și Vlad Ivanov în rolurile principale. Povestea se concentrează pe un tânăr orășean care vine într-un sat pentru a-și vinde terenul moștenit.
Cu toate acestea, când demarează acest proiect, încep să apară evenimente ciudate și inexplicabile în viața sa, însoțite de amenințări violente la adresa sa. Am apreciat în mod deosebit tensiunea constantă din film și evoluția credibilă a poveștii.
Miami Bici
Miami Bici este povestea lui Ion (Matei Dima) și Ilie (Codin Maticiuc), doi tineri dintr-un mic oraș obscur din România care merg la Miami în toiul iernii, pentru a trăi atât „Visul american” cât și visul românesc de a „îmbogăți rapid”.
2 thoughts on “Cele mai bune filme romanesti de pe Netflix”