Ce spun botaniștii: 3 plante de apartament pe care e bine să le crești în dormitor
O prezență verde în dormitorul tău îți poate aduce o mulțime de beneficii. Nu numai că plantele pot adăuga mai mult farmec camerei, dar pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra stării tale de spirit și asupra sănătății în general, prin aportul de oxigen pe care îl aduc.
Cu toate acestea, înainte de a merge la florărie sau la magazinul specializat pentru casă și grădină, este important să afli despre cerințele specifice de îngrijire, astfel încât să nu ajungi să regreți achiziția sau să te întristezi că nu le merge bine florilor.
De asemenea, este bine să știți care plante sunt în general considerate cele mai bune plante pentru dormitoare, în funcție de modul de îngrijire, nevoile de lumină, miros și chiar de obiceiurile lor de ritm circadian.
Crinul păcii
Crinul păcii are frunze frumoase, lucioase, curbate și flori albe, ceea ce îl face un companion minunat și liniștitor pentru orice dormitor.
Un alt avantaj al plantei este că are capacitatea de a crește umiditatea interioară, așa că dacă ai probleme legate de căile nazale uscate, crinul păcii este deosebit de folositor.
Deși este considerat destul de ușor de cultivat, există câteva considerații de îngrijire de care trebuie să ții cont. Crinul păcii este foarte sensibil la lumina directă a soarelui, așa că oferă-i lumină, însă nu direct în razele puternice.
Plantează-l într-un sol bine drenat, fertilizează-l lunar cu îngrășământ universal diluat pentru plante de casă și udă-l doar când partea superioară a pământului se usucă.
Limba soacrei
Limba soacrei este o plantă cu denumire destul de fioroasă, justificată de prezența țepilor pe frunzele lunguiețe și lucioase. Nu va fi precum o soacră în dormitorul tău, ci, dimpotrivă, este o prezență benefică pentru calitatea aerului din încăpere.
Elimină toxinele și eliberează oxigen în timpul nopții. Este un cactus cu formă interesantă, care te poate bucura cu flori roz, galbene sau roșii.
Are nevoie de un pământ de tip mraniță, de lumina directă a soarelui, de îngrășământ administrat lunar și de udare rară, vara, o dată pe lună, iar iarna, și mai rar.
Dacă nu ai timp de îngrijirea unei plante și mergi des în deplasări, limba soacrei este ceea ce cauți. Ai grijă însă cu amplasarea ei, să nu te împiedici de ea sau să se afle în calea jocurilor copiilor. Înțepătura spinilor este foarte dureroasă. În rest, planta este un prieten fidel și rezistent.
Filodendronul
Filodendronii au frunze frumoase, în formă de inimă și vreji cu creștere rapidă, aspecte care te pot ajuta să îți transformi un colț al dormitorului într-o mică junglă luxuriantă. Îi poți lăsa să atârne dintr-un ghiveci suspendat sau le poți ghida creșterea vrejilor prin susținere și legare, pe pereții dormitorului.
Filodendronul va crește mai repede dacă este expus la lumină indirectă, așa că cel mai bine este să-l plasezi lângă o fereastră.
Planta tinde să se usuce între udări, care trebuie făcute la fiecare 7 până la 10 zile, în funcție de condițiile din casă. Vei observa că frunzele încep să se curbeze spre interior, ceea ce înseamnă că filodendronul este însetat și este vremea să îl uzi.
Conviețuirea cu frumoasa plantă agățătoare îți va dicta și ritmul udărilor, în funcție de anotimp și te va bucura cu aerul proaspăt pe care îl asigură în încăperea în care dormi.
Pe lângă beneficiile pentru calitatea aerului, îngrijirea plantelor poate să aibă și un efect calmant și relaxant asupra minții și sufletului. Este o modalitate excelentă de a te conecta cu natura și de a aduce un strop de verde în interiorul casei tale.