10 ceaiuri de toamnă care îți ridică nivelul de energie și îți îmbunătățesc starea
Toamna este anotimpul plimbărilor lungi în mijlocul naturii spectaculos colorate, dar este și vremea nostalgiilor în fața ferestrelor pe care se preling, la nesfârșit parcă, stropi de ploaie rece. Sunt zile în care frigul îți pătrunde în oase și te cuprinde melancolia.
Un ceai cald îți poate ridica nivelul de energie și îți poate îmbunătăți considerabil starea, alungând senzația de răcoare, răcelile și tristețile.
Există multe produse din plante și fructe în magazine și farmacii, pe care le poți folosi în infuzii, însă unele dintre ele sunt ideale pentru începutul sezonului rece și pentru nevoia ta sporită de confort și căldură.
Iată 10 ceaiuri de toamnă pe care le poți consuma zilnic în intimitatea căminului sau la birou.
Cele 10 infuzii magice ideale pentru toamnă
1. Ceaiul negru
Ceaiul negru este o băutură clasică, în jurul căreia se construiesc adevărate ritualuri, cum ar fi ceaiul de la ora 5, petrecerile cu ceai și o întreagă artă a veselei, accesoriilor și preparatelor culinare asociate. Ceaiul negru are un gust inconfundabil, ușor astringent, o aromă plină și complexă și o culoare roșiatică superbă.
Se poate servi cu zahăr sau neîndulcit, cu lapte, alături de prăjituri uscate, tradiționalele scones englezești, fursecuri, biscuiți și chec. Este bogat în antioxidanți și îți limpezește mintea. Ai grijă însă, ceaiul negru este și o sursă de teină, echivalentul cofeinei în ceai, și nu este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace.
2. Ceaiul de ghimbir
Este un ajutor neprețuit în cazul răcelilor, gripelor și virozelor respiratorii, atât la prevenție, cât și la tratament. Obții un medicament eficient cu adaos de miere și lămâie, dar și o băutură delicioasă, ușor picantă, care te încălzește instant și îți crește nivelul de energie.
3. Ceaiul de roiboos
Are o nuanță roșie încântătoare, un gust blând și ușor dulceag, vanilat, și este o alternativă sigură la ceaiul negru, pentru că nu conține teină.
Este la fel de bogat în antioxidanți și te ajută să treci sănătos peste sezonul rece. Este ceaiul tradițional în Africa de Sud, țara în care crește planta din care se recoltează frunzele. Îl găsești de regulă în multe variante aromate cu flori, condimente și fructe.
4. Ceaiul verde
Sursă bogată în antioxidanți, ceaiul verde îți oferă energie, o stare de bine și îți întărește imunitatea. Conține teină, deci evită consumul seara și nu bea din această infuzie dacă ești cardiac.
5. Ceaiul de mușețel
Florile mici, aurii, cu petale ca niște raze de soare, infuzate în apă caldă îți vor aduce în casă o aromă amăruie, gustul copilăriei și mângâierea mamei. Este benefic pentru tratarea infecțiilor respiratorii, pentru probleme digestive și pentru un somn liniștit, odihnitor.
6. Ceaiul de scorțișoară
Iată un condiment folosit nu numai în patiserie sau la prepararea vinului fiert, ci și la infuzii aromate, care se potrivesc de minune cu atmosfera de sezon. Toamna sau iarna, ceaiul de scorțișoară te încălzește, îți aduce bună dispoziție și are un rol dezinfectant pentru căile respiratorii, tractul digestiv și cel urinar.
7. Ceaiul de măceșe
E sezonul lor, le poți culege de pe șanțuri, câmpuri și de la marginea pădurilor. Sunt foarte bogate în vitamina C și în antioxidanți. Pentru a le prepara în infuzii, fructele de măceș trebuie lăsate câteva ore înainte la înmuiat. Vei obține un ceai acrișor, energizant, pe care îl poți îndulci cu miere.
8. Ceaiul de lemn dulce
Ceaiul de lemn dulce are un gust inconfundabil, dulceag și o aromă puternică, plăcută. Îți încălzește trupul, te revigorează și te protejează împotriva afecțiunilor de sezon.
9. Ceaiul de sunătoare
Cunoscută pentru proprietățile sale calmante și antidepresive, sunătoarea te poate ajuta să treci mai ușor peste melancoliile de toamnă și peste stările de astenie specifice trecerii către anotimpul rece. Este și un remediu eficient împotriva insomniilor.
10. Ceaiul de ginseng
Consumul ceaiului de ginseng ajută la creșterea rezistenței organismului la stres și oboseală. Ceaiul de ginseng poate să-ți ofere un impuls de energie naturală și să-ți îmbunătățească starea generală de bine. Este o alegere excelentă pentru a face față provocărilor zilnice cu energie și vitalitate.
Un ceai bun, cu aromă plăcută, proprietăți energizante și imunizante, băut din ceașca preferată, în fotoliul tău confortabil te poate ajuta să treci mai ușor peste astenie, peste melancoliile toamnei și să aduci căldură și stare de bine în zilele mohorâte de toamnă.
1 thought on “10 ceaiuri de toamnă”